Joi, 09 Septembrie 2010 00:00

Siguranta actului medical in Romania

Rate this item
(1 Vote)
Interviu oferit portalului de stiri www.dinvalcea.ro


Cum comentati siguranta actului medical facand referire la ultimele evenimente?

Evenimente cu impact radical asupra pacientilor se intampla in permanenta in toate spitalele din lume. Exemplul cel mai recent este cel petrecut in Germania (spitalul universitar din Mainz), cand oficialii germani si-au pus intrebarea "cat de sigure sunt spitalele noastre?" (cele din Germania). Au murit bebelusi din cauza unor perfuzii contaminate.

Dar in Romania?

La noi, in Romania, in anul 2010, luna septembrie, cand spitalul nu mai are perfuzii (flexule - acele de plastic cu care se fac perfuziile, solutii perfuzabile, seringi in spital - nici macar in reanimare si blocul operator, tifon, heparina fractionata sau macar heparina ordinara, nici un medicament, condica de la farmacia spitalului fiind taiata complet, uneori se mai elibereaza 2 - 3 pastile de diazepam) si te intrebi ca doctor: Pentru cine e nevoie de Diazepam, pentru doctor sa nu-l apuce pandalia cand vede asa ceva, pentru apartinator sa nu-i crape vasele in cap sau pentru pacient sa doarma si sa nu mai stie de boala sau poate sa pacaleasca vreun reporter care vine sa observe siguranta actului medical.

Puteti face o analiza a acestor situatii?

Pai daca ar fi sa analizam situatia, dupa cum se pun probleme intr-o tara normala la cap, cum este Germania, ce siguranta prezinta actul medical din Romania?, cu perfuzoare, solutii perfuzabile, flexule si medicamente aduse in mare graba (daca are cine) ca sa faci un tratament, poate EXTREM DE URGENT, poate la un om in cursul resuscitarii (toate aduse de apartinatori, "in dinti", in mana), pot fi perforate ambalajele si mainile care se pun pe medicamente si conditiile de asepsie si antiseptie, mai sunt respectate?

In lumina celor spuse mai sus actul medical din Romania nu mai respecta principiile unui act medical. Situatia din Germania se intampla cu siguranta zilnic in spitalele din Romania si ce se afla in presa, cum este cazul Giulesti, este o deconsipare pur aleatoare, unde trebuie sa arda copii nevinovati pentru ca factorii politici implicati si responsabili de situatia in care s-a ajuns sa inceapa sa fie jenati.

Pai in Romania, cazurile tip Germania, cazurile tip Giulesti sunt doar o sansa in calea reporterului pentru a informa pe cei care nu stiu ce se intampla despre realitatea si adevarul crunt din practica medicala romaneasca.

Cateva comentarii legate de cazul de la maternitatea Giulesti?

Cazul Giulesti este un exemplu suficient despre cum politica actuala si rezultatul atator reforme din sanatate incearca sa insele ochiul pacientului, al apartinatorului, al cadrului medical, asupra neregulilor politice si imixtiunii politicului asupra actului medical.

Asistenta de la Giulesti este un cadru medical cu care orice tara si pacient din toata lumea s-ar mandri ca-l are in slujba sanatatii din tara respectiva. Am auzit de lacrimi si referinte frumoase despre dumneaei si despre niste camere de luat vederi din spitalul dotat neuniform, pe criterii directoriale, cu aparatura ultramoderna intr-o parte, improvizata in alta.

Cazul Giulesti este un model de dare de vina pe un cadru medical pentru neregulile din sistemul medical dictat politic si asistenta respectiva chiar nu are nici o vina. Va spun eu treaba asta. Doctorul Cacovean considera ca asistenta de la Giulesti si toate cadrele medicale care au avut probleme asemanatoare sunt acuzate pe nedrept. Asistenta de la Giulesti nu trebuia sa fie singura, norma la un asistent de reanimare nou nascuti este mult mai mica, trebuiau sa fie mult mai multe asistente (asistenti) si infirmiere in garda respectiva.

Tara stupida, politicieni care cred ca le merge sa ascunda adevarul, directori de spitale care habar nu au ce inseamna actul medical si directori de casa alesi politic, ministri ai sanatatii care fac pseudoreforme in sanatatea din Romania si vand in paralel Ferari si care vorbesc despre actul medical pe care nu-l cunosc, in timp ce au bilete Titanic - Viena si cred ca daca deturneaza banii sanatatii din Romania spre alte directii: locale sau internationale (Viena sau alte locuri preferate, pentru ca sa umple punga unui plasator care ia bani de la toate aranjamentele facute acolo, pentru acte medicale platite cu banii Romaniei, fonduri pentru tratamente in stainatate crescute ciudat in conditii de criza) in situatia in care sistemul sanitar din Romania actuala este un butoi de pulbere care explodeaza inca destul de rar (cazul Giulesti), si asta numai datorita soldatilor de pe linia intai a frontului de lupta cu boala (cadrele medicale din Romania) care isi fac treaba din constiinta si responsabilitate.

Raspunsul la intrebarea initiala este ca ceea ce se intampla acum este foarte grav si ca un grup de corbi stau la panda ca sa ia locul altor corbi.

Cum considerati ca vor evolua lucrurile?

Romania este moarta, nu mai are nimic viu (sistemul sanitar este pus la pamant si procesul de putrefactie generat de reformele false este activ si tara va ramane fara medicii importanti), este deja ramasa fara forta de constructie (constructori specializati, meseriasii in constructii, au plecat cu totii in alte tari din Europa, unde in mod ciudat, pretul de constructie pe metru patrat este mai mic decat in Romania si salariile sunt mai mari); de asemenea, profesorul pleaca in tari unde este platit pentru munca sa; agricultura romaneasca este la pamant in prezent: nu exista interactiune directa intre producatorul roman si cumparator; avem "Mafia pietelor", avem "mafia din zootehnia romanesca": nu exista targuri autorizate care sa sprijine producatorul; magazinele din romania: bani scosi in afara (Metro, Kaufland, Billa, Selgros, Carefourr, Real, s.a.m.d), ceea ce face ca majoritatea veniturilor romanilor, care se duc pe mancare sa se scurga in afara; inginerii, toti sunt plecati in alte tari; mana de lucru in orice meserie lipseste acum, fiind exportata si folosita de altii mai putin lacomi; pleaca si medicii, voi nu va ganditi cu cine ramaneti?

Interviu oferit portalului de stiri www.dinvalcea.ro
Read 3036 times Last modified on Luni, 01 Octombrie 2012 21:56

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.