Joi, 06 Ianuarie 2011 20:52

Privatizarea actului medical si ce se ascunde sub ea

Rate this item
(1 Vote)
Basescu si medicii Basescu si medicii

"Basescu vrea ca medicii sa fie platiti per serviciu"
Acesta este titlu articolului aparut in paginamedicala.ro

Continutul articolului (citat integral):
"Traian Basescu, presedintele Romaniei a precizat in cadrul sedintei de Guvern de ieri (5 ianuarie 2011, n.red) ca este necesar ca medicii sa aiba contracte cu spitalele si nu sa fie slujbasi ai statului".
"Trebuie sa avem in vedere privatizarea prestatiei medicilor in spitale, pentru a nu mai face din ei cersetori care stau intr-un salariu de doua milioane de lei si sa vina sa faca o operatie care stie cat costa, o consultatie care stie cat costa, pentru ca a stabilit tarifele Casa de Sanatate si sa dam demnitate acestei categorii. Deci, nu vizez numai disponibilizari, dar nu exclud disponibilizarile, dimpotriva; cred ca trebuie sa le continuam pentru a ajunge la acel stat flexibil", a afirmat presedintele Romaniei in cadrul sedintei.

Ideea este sustinuta si de Attila Cseke, ministrul Sanatatii. In opinia acestuia, medicii ar trebui sa nu mai fie incadrati ca si bugetari.
"Eu cred ca trebuie sa decidem la un moment dat scoaterea medicilor din sfera publica. Pana la urma spitalul, indiferent daca este in subordinea autoritatilor locale sau a ministerului are un anumit buget in care sunt incluse si cheltuielile de personal", a sustinut ministrul Sanatatii.

Propunerea lui Attila Cseke este de fapt urmatoarea: conducerea spitalelor sa acorde retributii diferentiate pentru a-si incuraja pe medici. "Cei care fac mai multe servicii, ar trebui sa primeasca mai mult, iar altii care presteaza mai putin sa primeasca mai putin. Astfel, trebuie sa introducem un sistem prin care sa-i stimulam pe cei care au rezultate mai bune", a explicat ministrul.
Acesta considera ca, in momentul de fata, "avem un sistem comunist in care medicii au acelasi salariu, indiferent daca unii au prestat sau nu un serviciu mai bun".
Pentru ca aceasta masura sa ajunga sa fie implementata, Traian Basescu propune introducerea unui proiect-pilot din acest an, proiect care ar urma sa fie "asumat in acordul cu Fondul Monetar International."

Link la pagina web cu articolul:
http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Basescu-vrea-ca-medicii-sa-fie-platiti-per-serviciu_10659/#comments_start

Schimbare aparent radicala de atitudine a Presedintelui Romaniei, Domnul Traian Basescu.

Orice serviciu (constructii, invatamant, asigurari, orice lucru in fapt, in lumea asta are un pret).
Pretul deriva din cantitatea de pregatire si costul acesteia pana ajungi sa faci acest serviciu, o consultatie de medicina generala, o consultatie de specialitate, o investigatie neinvaziva sau una invaziva si culminand cu actul chirurgical, categorisit si acesta pe grade de complexitate si finete.

Un mecanic auto are pretul sau pe manopera, o ora de consultatii are pretul ei, painea are pretul ei sau benzina are pretul ei, asa si actul medical are un pret.

Actele medicale au si ele un pret, o spune DRG, gradul de complexitate a cazului care este totuna cu factura la CAS pe care o inainteaza spitalul.

Forma actuala de plata a actului medical, dupa DRG, nu prevede o raportare corecta intre complexitatea actelor medicale (DRG inaintat CAS, sub forma de factura, de catre spital), costul propriu-zis al actului medical (fisa de cheltuiala) si cat revine sectiei sau compartimentului dupa ce se fac adunarile si scaderile.

CAS da o suma spitalului, ca plata pentru cazurile rezolvate, iar spitalul (managerul actual) nu mai face analiza meritelor sau pagubelor, da salarii fixe, atat sectiilor rentabile, cat si celor nerentabile. Astfel se poate ajunge la absurdul ca sectia cu facturile (DRG) cel mai mare si cu cheltuieli mici, sa aibe, dupa bunul plac al managerului, medicamente si materiale sanitare mai putine decat sectiile care lucreza in paguba. Daca managerul ar fi manager si nu un neprofesionist, pai ar gandi aspectul de salariu diferentiat in functie de veniturile si profitul pentru spital al compartimentelor si sectiilor si chiar a medicilor in parte.

Mai este de mentionat ca a salva un picior de la taiere, lucru pe care il fac mai putini decat cei care il taie centimetru cu centimetru si ajung la coapsa pana la urma, in sistemul DRG este cotat mai putin decat amputatia de coapsa. Exista cazuri care au nevoie de bypass aortobifemural, ceea ce presupune arteriografie, proteza vasculara, medicamente.

Domnule Presedinte, cine a facut DRG si l-a adaptat pentru Romania nu a fost medic.

Nu se poate ca o operatie de bypass femuropopliteu, prin care salvezi un picior, sa fie cotata mai putin in sistemul DRG decat o amputatie de coapsa. Iar cand este vorba de un bypass aortobifemural si salvezi 2 picioare de la amputatie sa iei, ca spital, mai putin decat daca tai un picior. Pai tai 2 picioare si nu te mai chinui si putin iti pasa de pacient si de ce urmeaza dupa aceea (pensionare si ajutoare de handicap).

Asta se intampla in Romania de azi, sectiile de chirurgie generala sunt pline de arterite si au paturi goale (o spune indicele de utilizare a patului) in timp ce compartimente din cadrul aceleiasi sectii de chirurgie generala, au cate 2 in pat, septici cu aseptici, barbati cu femei.
Nu stiu cine tine managera actuala abuziva la spitalul unde lucrez, nu stiu ce face sanepidul, nu stiu ce face ministrul sanatatii, exista un ordin al ministrului sanatatii, care spune ca paturile goale ale sectiei vecine sa fie ocupate de pacientii 2 in pat din sectia vecina sau din compartimentul din cadrul aceleiasi sectii, mai exista si reguli de izolare a pacientilor septici de cei aseptici. A filmat Pro TV asta aici, a fost demisa de ministri anteriori, tot aceasta managera este acum.

Ma rog, este bine venita reconsiderarea actului medical si raportarea corecta fata de categoria medicilor si farmacistilor.

Am postat cateva idei, o reforma si regandire a intregului ansamblu si un cadru corect de desfasurare a actului medical si un salt din 1947 spre anii nostri este necesar si salutar.

Domnule Presedinte Traian Basescu, am inceput sa va cunosc, ceva a scapat din intrebarile reporterului, privatizarea prestatiei medicilor, actul medical fiind un act care se desfasoara in baza dreptului de libera practica, care este obtinut de medic, farmacist si orice cadru medical in baza pregatirii sale si fiind o proprietate privata, este normal sa fim incadrati la categoria de prestatori de servicii. Cand v-am votat (prima data) am sperat de la dumneavoastra ca o sa fiti ca primarul New-York-ului si ca fiind din sistem, ii stiti pe toti ce fac si terminati cu hotia din tara asta.

Sa nu auzim ca aceste vesti sunt de fapt pregatirea morala a medicilor si pacientilor pentru o noua pacaleala, ca cea cu "sa traiti bine" si pregatirea pentru proceduri similare cu cele de privatizare a fabricilor si de falimentare a industriei romanesti.

Pe diverse cai se aude, ca zvonuri, ca spitalele capabile ale Romaniei sunt pe cale sa fie date in custodie unora, care nu vor plati nimic statului, nu le vor cumpara nici macar cu actiuni, doar vor pune mana pe spitale si vor face contracte grase cu CNAS , vor fi platite pe bune de CNAS, unii vor face bani frumosi din asta, in timp ce spitalele nedate in custodia oamenilor informati, vor fi platite ca acum si se va alege praful de ele. Cu proiectul de inchidere a 200 (jumatate din spitalele din Romania) si spitalele bune in mana unora care iar vor munci medicul si vor absorbi majoritatea fondurilor din sanatate, sistemul sanitar sustinut prin platile directe din partea contribuabilului la CAS, pentru medicamente, materiale sanitae, dispozitive medicale, cu un sistem farmaceutic transformat in Metro strain si farmacist vanzator etc., pai asta ar fi lovitura de gratie pentru sanatatea din Romania si simplificarea furtului prin centralizare si globalizare.

Nu va credem decat cand vedem concretul.

Read 4953 times Last modified on Miercuri, 03 Octombrie 2012 21:51

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.