Miercuri, 08 Februarie 2012 22:34

Pana prostului in sistemul sanitar

Rate this item
(7 votes)
Pana prostului in sistemul sanitar Pana prostului in sistemul sanitar

Sistemul sanitar din Romania, pana prostului repetata si darea vinei pe sistemul sanitar, ca nu poate face sa mearga masina fara carburant
Cronica zilei medicale:
Fost sef de Dacia Service, acum pensionar.
Astepta in hol, inghetat. Nu-l pot invita imediat, cum as vrea sa-i invit imediat pe toti pe care-i vad ca asteapta in frig in holul spitalului judetean. Mai sunt si altii la rand si veniti inainte. Om "bun" ca a "tratat" daciile tuturor medicilor din spitalul judetean si avea respect pentru medici (constatare din consultatiile anterioare).
Ce faceti si cateva vorbe de incalzire ca nu vreau sa starnesc controverse cu privire la ordinea intrarii, ca i-as baga pe toti deodata si as vrea sa pot sa-i rezolv pe toti imediat.
FOARTE RAU facea, il vedeam pentru a nu stiu exact cat-a oara, 3-4 consultatii.
Ii vine omului randului, eram foarte ingrijorat, ce este rau. Recomandasem cateva medicamente, de cateva ori la rand.
Griji mari, ceva nu a functionat in tratament. Reiau analiza medicamentelor recomandate si intreb pacientul despre fiecare medicament recomandat si il chestionez sa vad daca le-a luat cum trebuie si sa vad daca au functionat cum am asteptat.
Surpriza: pentru a nu stiu cat-a oara, pacientul nu urma medicatia recomandata, desi am scris clar ce trebuia sa faca si tratamentul de urmat.
Explicatia pacientului era ca medicul sau de familie ii poate prescrie compensat doar peste vreo doua saptamani, ca atata intelege CNAS si MS din problemele medicale ale omului.
Eu am diverse moduri de a ma face inteles, ma intrebam cum pot sa-i explic pacientului ce are de facut si sa-l scot din sistemul pagubos, de gandire si de administrare a sistemului sanitar.
Atunci fac o comparatie cu meseria omului.
Incep sa-i descriu scenariul urmator:
Ii spun ca eu medic, ajung tractat la Dacia Service si acolo se constata ca Dacia mea nu a plecat ca nu mai aveam benzina si ca el pacientul imi recomanda umplerea rezervorului cu benzina si ca aducerea Daciei la service nu ma scapa si nu face ca Dacia sa plece fara benzina, la fel cum insanatosirea nu merge fara sa bagi grauntele recomandate de medic si omul pricepe ca isi cumpara o folie sau mai multe folii de medicamente pana cand medicul de familie are dreptul sa ii scrie o reteta compensata, conform ingradirilor actului medical din zilele lui Basescu.
A inteles omul, asa parea, ca nu trebuie sa duci repetat tractata masina la service pentru pana prostului si sa te plangi ca masina nu porneste fara benzina.

Read 2645 times Last modified on Duminică, 30 Septembrie 2012 19:27

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.