Vineri, 11 Mai 2012 00:00

Cum poate asiguratul medical recupera banii cheltuiti in perioada spitalizarii?

Rate this item
(1 Vote)
Recuperare ban asigurati medicaliANNPPR a gasit solutia de recuperare a banilor cheltuiti de asigurat in spitalele publice din Romania si va obliga statul sa respecte dreptul pacientului asigurat de a beneficia, in spiritul legii, de asigurarea sa de sanatate, respectiv de tratament gratuit in perioada internarii.In contextul actual se produce un abuz al sistemului asigurarilor de sanatate si in intreg lantul de membri care alcatuiesc acest sistem, care paseaza responsabilitatea de la Ana la Caiafa si practic pacientul (asiguratul medical), contribuabilul la sistemul de sanatate din Romania, este privat de dreptul prevazut de lege si cuvenit calitatii sale de asigurat. Dreptul la sanatate si dreptul la proprietate este incalcat in Romania anilor 2011, dupa peste 20 ani de la intrarea in democratie si o "reforma" continua in sanatatea tarii.

Subsemnatul, dr.Cacovean Adrian, in calitate de platitor de contributie la CAS de aproximativ 20 ani, medic in acelasi timp si prestator de servicii medicale, impreuna cu domnul Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor din Romania (ANPPR), am analizat situatia actuala din sistemul sanitar din Romania si am identificat punctul slab din ceea ce se numeste sistem, amageala in spatele careia isi fac de cap toti parazitii si sunt permise toate incalcarile de constitutie, drepturi ale omului si crimele comise actual impotriva omului ajuns bolnav si in necaz, cand are nevoie sa beneficieze in urma contributiei la sanatate. Calcaiul lui Ahile identificat ca punctul slab pe unde se produce imixtiunea administrativului peste actul medical (siguranta actului medical) si drepturile asiguratilor medicali, in spitalele din Romania este identificat la nivelul functiei de sef de sectie.  Odata spart gardul integritatii profesionale, pe aici, prin aceasta spartura, intra restul animalelor salbatice, care distrug ograda (spitalul), impreuna cu pacientii internati si restul cadrelor medicale.

In cele ce urmeaza voi expune cum se produce fisura in sistemul sanitar, cu referire la situatia actuala neplacuta din spitalele din Romania.

Seful de sectie este obligat prin lege sa asigure calitatea actului medical. Vezi Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii - actualizata la 26.07.2008.
Mai pe scurt vezi extrasul format word (art 184.-3).
Aceasta precizare din lege cu privire atributiile sefului de sectie de a asigura calitatea actului medical, presupune ca seful de sectie sa asigure actele medicale din sectia condusa cu medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale si investigatii gratuite pentru pacientul asigurat.

In practica de zi cu zi, treaba sta asa: medicul curant scrie medicatia in fisa de observatie  a pacientului, asistenta in tura copiaza medicatiile pacientilor in condica de prescriptii medicale, apoi medicul curant verifica  acuratetea transcrierii si condica de prescriptii pleaca la farmacia spitalului. In continuare condica de prescriptiii medicale se reintoarce pe sectie, in cosul cu medicamentele eliberate, cu medicamentele lipsa taiate (linie peste ele, scrisa cu pixul) si acestea sunt majoritatea si cu cate un diazepam eliberat in cos. In continuare asistenta in tura ar trebui sa mearga la seful de sectie si sa spuna care este situatia si ca nu are cu ce face tratamentul. La faza asta seful de sectie ar trebui sa intre in tremuraturi, sa faca lipotimie, sa intre in insomnie si nevroza, doar calitatea actului medical este raspunderea sa personala, derivata din lege si din fisa postului si chiar nu ar trebui sa te simti bine cand raspunzi de viata oamenilor internati si risti sa platesti cu dreptul de libera practica si sa pierzi parafa pentru ca tu accepti acte medicale in sectia de care raspunzi, in lipsa oricarui mijloc material asigurat de managerul cu care ai contract.

Realitatea din practica medicala si ceea ce pateste asiguratul medical din Romania arata ca  seful sectiei continua activitatea medicala in sectie fara nici o raspundere reala fata de lege, fata de asiguratul medical şi drepturile lui.

Realitatea din practica medicala arata ca seful sectiei nu isi asuma raspunderea de a asigura calitatea actului medical, raspundere pentru care este platit (indemnizatie de sef de sectie) şi alege sa incalce drepturile asiguratilor medicali (pacientilor), cu riscul punerii in pericol a pacientilor internati in sectia sa şi expunerii la riscuri maxime a cadrelor medicale (medici, asistenti medicali şi personal auxiliar).

ANPPR isi propune incetarea acestei anormalitati de nerespectare de fisa a postului, a legii, a constitutiei, a drepturilor pacientilor, a dreptului de proprietate si compromitere a actului medical si indepartare a cadrelor medicale de la juramantul Hipocratic si a gasit solutia.

Seful de sectie, in urma actiunii pe care o intreprinde ANPPR, va fi obligat sa respecte drepturile pacientilor si calitatea actului medical.

Procesele vor fi pe cale civila, degeaba umbla guvernantii sa modifice legile din domeniul sanitar, in codul civil se umbla mai greu. Pacientii vor recupera toti banii dati pe medicamente de la seful de sectie si manager, care vor raspunde in comun pentru nerespectarea acestui drept al pacientilor.

Rata proceselor va fi mica la inceput, pentru a da timp sefilor de sectie sa remedieze situatia si sa apara medicamentele, materialele sanitare si banii de investigatie cuveniti pentru a asigura calitatea actului medical si revenirii spitalului la ce trebuie sa fie pentru asigurat.

Solutiile sefilor de sectie, ale managerilor, ale CAS locale, ale CNAS, ale MS (Ministerului Sanatatii), ale MF (Ministerului Finantelor), ale Guvernului Romaniei, ale politicienilor, ale presedintiei vor aparea pana la urma.

Nu acceptam solutii de compromis. Actiunea va continua pana cand spitalele vor avea bani de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale si investigatii si vor respecta drepturile asiguratilor medicali.

Delimitare:  ANPPR nu are nici o rafuiala cu seful de sectie in calitatea sa de medic, care este respectata. ANPPR nu are rafuiala cu medicii si respecta profesia medicala. ANPPR nu are rafuieli nici cu guvernarea. Scopul acestei actiuni este readucerea spitalului din Romania la integritatea fata de pacient si fata de taxa perceputa pentru sanatate.

Nu in toate spitalele din Romania se cumpara medicamente, materiale sanitare si dispozitive medicale. Exista spitale in care managerul isi face treaba si cu siguranta acolo sunt si sefi de sectie responsabili.

ANPPR (Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor din Romania) a pornit actiunea si pana acum s-a alaturat Uniunea Sindicala Cartel Alfa, filiala Valcea.

 • Formular de adeziune si sprijin la actiunea ANPPR
 • Invitatie de inscriere in ANPPR
 • Formular de inscriere in ANPPR
 • Formular de imputernicire a ANPPR pentru reprezentare gratuita de avocatii ANPPR in procesul intentat de pacient managerului si sefului sectiei in care a fost internat si nu i s-au respectat drepturile
La actiune se pot alatura:
 • Persoane fizice, pacienti sustinatori, protejati, simpatizanti;
 • Asociatii;
 • Fundatii;
 • Uniuni sindicale;
 • Asociatii de voluntari;
 • Formatiuni politice;
 • Orice roman care doreste protejarea taxei de asigurat medical, inclusiv medici si cadre medicale, care cu totii putem avea nevoie de sistemul sanitar din Romania.
In calitate de pagubit, orice cetatean platitor de contributie la CAS, care a fost internat sau este internat si pus sa cumpere medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale si analize medicale si investigatii de laborator in perioada internarii, poate solicita recupererea banilor cheltuiti in perioada internarii si imputernici ANPPR sa ii reprezinte in instanta pentru acest scop.
Read 1887 times Last modified on Luni, 03 Decembrie 2012 19:10

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.