Miercuri, 07 Septembrie 2011 21:22

CNAS va fi scuipata de 2 ori pe an

Rate this item
(16 votes)

Pe paginamedicala.ro apare articolul urmator si il postez integral.
"CNAS va masura satisfactia bolnavilor cronici de 2 ori pe an"

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) va evalua satisfactia asiguratilor diagnosticati cu anumite boli cronice in ceea ce priveste calitatea serviciilor medicale furnizate si terapia urmata. Este vorba despre acei pacienti al caror tratament se aproba prin comisiile de experti de la nivelul CNAS, se arata intr-un nou ordin (Ordinul nr. 723 din 31.08.2011, n. red.) postat pe site-ul institutiei.

Prin documentul legislativ s-a aprobat chestionarul de evaluare, care va fi utilizat de catre reprezentantii caselor judetene de asigurari de sanatate de doua ori pe an. Ulterior, chestionarele trebuie trimise catre CNAS, impreuna cu dosarele pacientilor evaluati. Metodologia urmata in acest caz urmeaza sa fie stabilita de catre Serviciul Medical al CNAS, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordinului. Tot in atributia Serviciului Medical intra si analiza chestionarelor.

Chestionarul care va fi folosit este anexat la ordinul legislativ. Prin acesta, reprezentantii Casei vor sa afle cat de multumiti sunt pacientii de medicul care ii trateaza, cat de greu sau usor le este sa faca analizele necesare pentru completarea dosarului, unde le fac, daca le este recomandat un anume loc si daca da, de catre cine.

De altfel, asiguratul este rugat sa precizeze in chestionar daca si-a depus singur dosarul si daca nu, sa specifice persoana care a facut acest lucru, dar si sa mentioneze cum i s-a parut timpul pe care a trebuit sa-l astepte pentru pronuntarea deciziei, precum si care a fost durata.

Tot in chestionar va fi trecut diagnosticul si tratamentul recomandat, precum si aprecierea pacientului in ceea ce priveste eficienta medicatiei. Reprezentantii CNAS sunt interesati si de modalitatea in care pacientii isi procura tratamentul - personal, cu ajutorul familiei, prin reprezentantii firmelor de medicamente, medicul curant sau spital."

Comentariul meu este:

CNAS va fi scuipata de 2 ori pe an. Foarte bine ca ofera ocazia asta, se mai reduce din numarul de medicamente psihiatrice. Satisfactia pacientilor cronici va fi mare. Ocazia de eliberare a tensiunii pacientilor cronici se va adauga numarului decontat de CNAS de consultatii de specialitate si de medicina de familie si multumim CNAS pentru grija deosebita fata de asigurat. Speram sa fie doar scuipati si sa nu avem de lucru din asta. Toata stima pentru CNAS.

Completari:
Nu a trecut mult si apare comentariul urmator, din partea asistent Iuliana Cina:
"Sa fie intrebat pacientul si daca respecta tratamentul prescris.. daca ia pastilele cu apa sau cu vin.., chestii de respect trebuie sa fie de ambele parti, cautam prea multa vina in orgada noastra ( sa fi ramas cu autocritica din perioada comunista?)"

Doamna asistent Iuliana Cina, ati inteles bine, formularul acela, desi nu am vazut cum arata, presupun ca este o minge la fileul pacientilor, aruncata de CNAS, prin care se da ocazia contribuabilului sa se lege de cadrul medical, pus din nou in pozitie de responsabil pentru conditiile de desfasurare a actului medical. Primim galusuca asta si o inghitim drept buna? Se pare ca dumneavoastra v-ati lasat provocata, din moment ce vreti sa o pasati pacientilor. CNAS, instrument dictat in intregime politic, tocmai asta vrea, ascutirea relatiei medic pacient, pentru a directiona fals problema si ei sa-si faca linistiti treaba. Nu trebuie sa cadem plasa acestor provocari. Vina nu este in ograda contribuabilului si nu o putem imparti cu pacientii sau inmulti prin conflictul diversionist incercat cu acest formular, chiar daca populatia Romaniei nu este cea mai educata si complianta la tratamentele recomandate de medici.
Relatiile medic pacient, enorias-preot, elev-profesor, lege-aplicant al legii-cetatean, client-prestator de servicii in orice domeniu, nu trebuie lasate in voia distrugerii programate diversionist ca ei sa-si faca treaba si noi sa ne luptam intre noi. Mergeti la mine pe site si intrati pe blogul intrasite. CNAS ar trebui sa-si faca griji pentru activitatea ei, o sa raspundem in acelasi fel, o sa facem chestionare prin care o sa intrebam pacientii cat de multumiti au fost de respectarea drepturilor loc cat timp au fost internati in spitalul de stat, daca au fost pusi sa cumpere medicamente, daca au avut apa si sapun la toaleta comuna a septicilor cu asepticii, daca au fost trimisi sa-si cumpere medicamente la farmaciile senatorilor PDL postate la poarta spitalului, daca a trebyuit sa aibve apartinatori postati permanent la usa salonului pentru a suplini lipsurile din spital la orice ora, daca au fost trimisi cu eprubeta in dinti la laboratoarele private din oras, daca au fost pusi la plata pentru investigatii lipsa din spital, daca apartinatorii lor, in fapt platitorii actului medical in spitalul de stat, au fost tratati omeneste, ca doar sunt sponsorii activitatii medicale din spital si multe alte intrebari isi va auzi CNAS si va primi raspunsurile de rigoare. Va asigur de asta si ca voi face sa se intample asta, alaturi de multe altele.

Read 2822 times Last modified on Duminic─â, 30 Septembrie 2012 19:16

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.