Luni, 22 Octombrie 2012 21:00

Ce-i bypass-ul?

Rate this item
(9 votes)
Ce-i bypass-ul?: este infundat un vas intr-un loc (o artera) si vine chirurgul cu o punte, gaseste un loc deasupra infundaturii, unde pulsul este bun, acolo face o taietura pe artera si coase o vena sau artera de plastic, cam cum cosi o maneca pe o camasa la brat, apoi duce tubul artificial sau din vena de la om, peste obstacol, pe o artera buna sub infundatura, unde face din nou aceeasi operatie de coasere pe o taietuira in artera buna, care va duce astfel peste infundatura sange in picior.

Pana la operatia de bypass, sangele trecea prin vase colaterale desprinse deasupra infundaturii, care asigura viata piciorului. Astea sunt bypass-urile naturale, circulatia colaterala, care tin in viata si functionare si locul de jos unde face chirurgul anastomoza distala. Fara circulatie colaterala (bypassurile naturale), nici o operatie de bypass nu ar reusi.

Ce se intampla dupa bypass? Sangele, in loc sa o ia pe calea grea (prin vasele de circulatie colaterala), o ia pe calea usoara (bypassul facut de chirurg).
Imediat, vasele colaterale se usuca, iar in final, soarta este data de mai multi factori:
  • daca bypass-ul se infunda brusc, cum se face de obicei, prinde pacientul cu circulatia colaterala uscata si ischemia devine acuta; in aceste situatii, daca nu se poate desfunda bypass-ul sau reface, ischemia devine foarte des gangrena si se soldeaza cu amputatie;
  • daca infundarea se face lent (pacient disciplinat, care urmeaza medicatia, face exercitiul de mers etc.), lucru cu atat mai rar cu cat pacientul a fost operat mai inutil, atunci, ar putea exista ceva sanse, ca are timp circulatia colaterala sa se dezvolte din nou.
Cand bypassul se face ca ultima solutie de salvare a membrului, in cunostinta de cauza si luand masurile ce compensare din timp, atunci pacientul scapa de amputatie chiar daca bypass-ul s-a infundat.
Cu asta ma ocup si postarea abordeaza doar o parte a problemei.

Statisticile medicale: multa zdroaba si chin ca sa aduci o evidenta neclara privirii, cu un p semnificativ doar in cifre si explicat doar in profit, nelegat de sanatate. Statisticile mele sunt evidente si pentru ochiul chior. Statisticile mele nu au nevoie de calcule, ies in ochi si evidenta singure. Medicina actuala nu mai este medicina, este de multa vreme o unealta de scos bani din boala (necazul pacientului) si actul medical este deturnat de la scopul primar. Medicii nu mai traiesc din plata actului medical, fara sa stie, au devenit comisionari si partasi celor care scot profit din necazul omului. S-a stricat actul medical si sensul medicinii si putini medici mai inteleg ce spun eu: majoritatea se vor simti ofuscati, destui pacienti la fel.

Am mult mai multi pacienti care traiesc bine mersi si au ambele picioare si merg si nu au dureri, fara sa le fi facut bypass, desi in alte parti nu scapau altfel (neoperati de bypass), decat pacientii cu bypass inutil, in alte spitale, amputati intre timp. Intre cei carora le-am facut bypass, procentul celor care au inca picioare, desi bypass-ul s-a infundat intre timp, majoritatea au picioare si merg. Statistica este evidenta si nu necesita prelucrare.
Read 14401 times Last modified on Marți, 23 Octombrie 2012 22:02

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.