Marți, 30 August 2011 09:05

Deviza guvernarii actuale: nimic pentru cetatean, totul pentru turism

Rate this item
(23 votes)
Elena Udrea Elena Udrea

"Amenzi pana la 15.000 de lei pentru medici, in noul proiect aprobat de Guvern"

este titlul din topul stirilor pe paginamedicala.ro , site destinat informarii profesionale a medicilor.
Articolul original se afla la urmatorul link:
http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Amenzi-pana-la-15.000-de-lei-pentru-medici_-in-noul-proiect-aprobat-de-Guvern_13760/1/

Redau in continuare in intregime continutul stirii:

Medicii care vor refuza sa acorde asistenta medicala de urgenta unui pacient din cadrul unitatilor sau compartimentelor de primiri urgente (UPU/CPU) vor fi sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 2.000 si 15.000 de lei. Suma imputata celor care nu vor acorda consultatii de specialitate pacientilor aflati in stare critica variaza de la 500 la 1.500 de lei. Acestea sunt cateva dintre prevederile Hotararii de Guvern privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii, aprobata de Executiv la finalul sedintei de miercuri (24 august, n. red.).

In document, sunt reglementate si normele privind conformitatea produselor care intra sub incidenta de competenta a Ministerului Sanatatii (suplimente alimentare, alimente cu destinatie nutritionala speciala, cosmetice, substante biocide etc).

"Actul normativ stabileste, in mod distinct, sanctiunile pentru persoanele juridice, respectiv pentru persoanele fizice, cuantumul sanctiunilor fiind variabil pentru cele doua categorii, in functie de natura si gravitatea faptei (de exemplu, pentru persoanele fizice, amenda este de minim 500 lei si de maxim 3.000 lei, iar pentru persoanele juridice amenda este de minim 1.000 lei si de maxim 50.000 lei)", este mentionat intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Guvernului.

Au fost dublate faptele considerate incalcari ale legii

Noul act normativ reglementeaza modalitatea de constatare a contraventiilor si aplicarea sanctiunilor cu privire la normele generale igienico-sanitare atat in unitatile care functioneaza in sistemul sanitar, cat si pentru cele de folosinta publica (ex. tabere scolare, camine, crese).

Prin acest proiect normativ, legislatia a fost aliniata la cerintele actuale, considera noul ministru al Sanatatii, Ritli Ladislau: "Era nevoie de prevederi noi in domeniul controlului din sistemul sanitar, deoarece, cu mici exceptii, Legea privind contraventiile la normele de igiena si sanatate publica nu a mai fost modificata din anul 1994. Practic, am aliniat legislatia cerintelor actuale. In noua forma, am dublat numarul faptelor considerate incalcari ale legii, de la 281 de fapte la 515".

Contraventiile si sanctiunile nou introduse, fata de Legea nr. 98/1994, sunt cele aduse la normele privind sistemul national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat, pentru:
- necompletarea datelor privind paturile libere din cadrul unitatilor sanitare;
- neasigurarea de catre sefii de sectie a numarului de paturi pentru internarea in regim de urgenta a pacientilor proveniti de la UPU;
- contraventii privind folosirea de aditivi alimentari, a aromelor alimentare, a enzimelor alimentare nepermise in alimente;
- contraventii privind comercializarea suplimentelor care nu respecta prevederile legale in vigoare.

Sume imputate personalului medical si unitatilor mediale pentru:

  • absenta autorizatiei sanitare de functionare pentru obiectivele ce desfasoara activitati cu risc pentru starea de sanatate a populatiei care sunt supuse procedurii de autorizare sanitara conform reglementarilor in vigoare se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 la 40.000 lei;
  • transportul pacientilor fara centura in ambulanta, indiferent daca acestia se afla pe targa sau in cabina medicala - sanctionat cu sume intre 1.000 si 2.000 lei;
  • fumatul in autospecialele de interventie si transport ale serviciilor de asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca si transport sanitar publice si private - amenda intre 1.000 si 2.000 lei;
  • refuzul unitatilor sanitare private, care asigura si servicii medicale de urgenta, de a acorda asistenta medicala unui pacient - sanctionat cu sume cuprinse intre 10.000 si 30.000 lei
  • in cazul in care asistenta medicala privata de urgenta este acordata de medici rezidenti, amenzile pornesc de la 1.500 pana la 5.000 lei;
  • depasirea capacitatii dormitoarelor de orice tip, a internatelor, creselor si colectivitatilor de copii si tineri, precum si neasigurarea pentru fiecare persoana a unui pat individual va fi amendata cu sume intre 2.000 si 5.000 lei;
  • unitatile in care nu se asigura apa rece si calda curente, precum si pentru cele care nu ofera lenjerie curata, dezinfectata si calcata, schimbata dupa fiecare persoana vor fi sanctionate cu sume cuprinse intre 2.000 si 5.000 lei;
  • refolosirea materialelor de unica folosinta va fi pedepsita cu pana la 5.000 lei

Ciuhodaru: Proiectul de lege este o aberatie

Proiectul de act normativ este considerat de catre seful UPU a Spitalului de Urgenta "Sf. Ioan" din Iasi, dr. Tudor Ciuhodaru, drept o aberatie deoarece prevede scaderea la nivel de contraventie a refuzului consultului unui pacient. Medicul sustine ca adevaratele probleme din sistemul medical raman subfinantarea, deficitul de personal, proasta organizare si politizarea excesiva.

"Sunt primul care a cerut luarea de masuri in cazul celor care refuza efectuarea unui act medical la un pacient in stare critica printr-un proiect legislativ privind malpraxisul. Introducerea acestui act normativ creaza premiza abuzului in serviciu, adica scade gravitatea refuzului acordarii asistentei medicale de la infractiune la contraventie. Este cumva o incurajare a decimarii populatiei Romaniei? Un indemn la: "Lasati-i sa moara ca in cel mai rau caz va amendam!", explica dr. Tudor Ciuhodaru, care este si deputat de Iasi.

In opinia medicului de medicina de urgenta, adevaratii vinovati pentru cele 60.000 de morti evitabile anuale din Romania stau comod in scaunele ministeriale - de la ministru pana la subsecretar de stat.

"Recentul proiect de ordin, care sanctioneaza cu manie proletara cu amenzi de mii de lei putinii medici care mai lucreaza inca in doua specialitati extrem de dificile (urgenta si terapia intensiva), este doar o noua dovada de cinism. Putini, agresati zilnic, facand si munca portarului si a brancardierului inexistent, prost platiti, suprasolicitati, lucrand in conditii pe care colegii lor europeni nici nu si le pot imagina, acestia sunt pusi sa deconteze incompetenta sistemului. Nu mai mira pe nimeni ca peste 70% din medicii de urgenta si terapie intensiva vor sa plece in strainate si ca sunt sute de spitale in care nu poti gasi un medic de urgenta sau de terapie intensiva", a mai adaugat dr. Tudor Ciuhodaru.
Deputatul de Iasi ofera si o solutie, una reala, dupa cum insusi el precizeaza: "Solutia reala consta in adoptarea de urgenta a pachetului legislativ pe care l-am initiat ce prevede alocarea a minim 5% din PIB pentru sanatate, deblocarea posturilor din sistemul medical, reducerea TVA-ului la medicamente precum si considerarea medicinei de familie drept prioritate nationala".


Daca refuzi acordarea ingrijirilor intr-un cadru neadecvat (lipsa de investigatii, medicamente, materiale sanitare, personal medical incomplet), esti amendat.
Daca acorzi asistenta medicala indiferent de conditii, platesti (toate cazurile care au ajuns in presa au numitor comun normarea necorespunzatoare de personal, care a generat o lipsa de supraveghere scurta, de 10-15 minute, a pacientului, suficienta pentru producerea unor tragedii).
Medicul, cadrul medical, a ajuns sa raspunda cu dreptul de libera practica si libertatea pentru rochiile de zeci de mii de euro si investitiile turistice de centura ale unor parasute si lichele care toaca banii de sanatate ai romanilor.
Toata reforma din sanatate se reduce la crearea cadrului legislativ bolnav (in fapt ilegal si penal), care sa permita ajungerea la astfel de situatii.
Noul proiect aprobat de guvern pune pistolul la tampla medicului si sanatatii populatiei.
Actele legislative ale guvernarii actuale sunt nedemocratice, incalca drepturile omului, avariaza grav profesia medicala, actul medical, sanatatea populatiei, legislativul, juridicul, invatamantul, toate profesiile, politia, armata si demnitatea omului si a cetateanului.

Read 2195 times Last modified on Duminică, 30 Septembrie 2012 19:10

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.