Vineri, 16 Noiembrie 2012 02:36

Simboluri pe bacnotele Romaniei, origini

Rate this item
(3 votes)
Bacnota 10 lei Bacnota 10 lei
Teoria A.
Casa de pe bancnota de 10 lei ar putea fi o constructie olteneasca unicat, aflata astazi in proprietatea Muzeului Astra din Sibiu. A apartinut neamului Vladestilor, cei care au intemeiat satul Vladesti, din Valcea, in Evul Mediu. 'Este o constructie boiereasca de tip cula-foisor, singura de acest tip din tara. Monumentele care caracterizeaza arhitectura veche romaneasca le numeri pe degete.
casa Vladesti, Valcea'Casa a fost renovata in 1833, deci e clar ca e mult mai veche. Dupa pozitionare si documentatia existenta se pare ca e chiar casa primilor Vladesti, adica veche de 500 de ani. La inceputul perioadei comuniste Securitatea a confiscat do-cumentele. In 1977 casa apare in cartea "Din arhitectura lemnului" semnata de arhitectul Andrei Avram. Asa a devenit celebra. Dupa 1990 casa apare pictata pe bancnota de 100.000 de lei si, ulterior, pe cea de 10 lei noi. Sunt reproduse chiar si pietrele din fata, chiar si gardul din stanga, asa cum era in realitate'
'Eu am copilarit in aceasta casa', ne-a spus Ovidiu Mihai Stanga (fost solist al formatiei 'Jad', acum reporter la Radio Romania, e un descendent al familiei Vladestilor, unul din descendentii acestei familii.) Sursa : Libertatea, 30 Ianuarie 2008.
Din toamna anului 2006 casa din Vladesti a fost achizitionata de Muzeul Astra din Sibiu si a fost mutata in spatiul expozitional al acestui muzeu

Teoria B
Casa de la ChiojduUnii mai sustin ca ar fi vorba de ocasa din comuna Chiojdu, Jud. Buzau.
Vasile Condescu un taran de 82 de ani și este cel de-al patrulea proprietar al celebrei case din Chiojdu, jud. Buzău. Casa este imprimată pe bancnota de 10 lei si zice ca cea de pe bancnota este de fapt dupa o casa din muzeul satului din Bucuresti, construita dupa casa lui.
Alta sursa spune ca aceasta casa a aparţinut unui comerciant de fructe. Originalul a rămas la Buzău, aflându-se în patrimoniul UNESCO, iar la muzeul satului din Bucuresti se afla o copie.

Casa de la Chiojdu.

Atat Robanks.ro cat si BNR spun ca este vorba de o cula olteneasca. Eu inclin sa cred ca este vorba de cula olteneasca uitati-va la pozitia scarii (de exemplu) .

Rodica - Nicolae GrigorescuO chema Rodica si l-a inspirat pe pictorul Nicolae Grigorescu, unul dintre cei mai mari pictori, recunoscut la nivel internaţional. Si care aparţine Băncii Naţionale şi se află în sala de consiliu. Sursa Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al BNR, 16 Ianuarie 2012, Adevarul, Oamenii de pe bani şi poveştile lor, Autori, Mihai Voinea, Cristian Delcea.
Read 4889 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.