Marți, 15 Ianuarie 2013 18:43

Sacru si profan (Le Sacré et le Profane)

Rate this item
(4 votes)
Multi atei cred ca se pot sustrage naturii lor launtrice, de om religios.
Creierul omului si gandirea sa este de tip magic-religios (profesorul meu de psihiatrie, de la Cluj).

In cele ce urmeaza, voi spune in cuvintele mele ce am retinut si inteles, dintr-o carte, citita de cateva ori, in urma cu peste 20 de ani.

Cartea se numeste Sacru si profan (Le Sacré et le Profane) si este scrisa de cel mai mare istoric al religiilor, romanul Mircea Eliade.
Internetul de azi, pe langa o serie de neajunsuri, are meritul de a da libertate circulatiei informatiilor si iti poate aduce accesul la orice informatie care inainte cerea eforturi si indrumari pertinente.

http://www.miscarea.net/sacrul-profanul.htm

Recenzia nu este a cartii, ci a esentei cartii si o fac din ce am retinut si verificat continuu, de atunci, in experienta mea ca medic si om. Ceea ce am retinut esential este ca:

  • Omul isi structureaza spatiul si timpul personal dupa un anumit tipar. Tiparul este de tip magic-religios: timp si spatiu sacru si profan. Timpul sacru este cel Liturgic, la ortodocsi cel de Duminica, chiar in orele slujbei. Spatiul sacru este Biserica;
  • Ce nu este in timpul slujbei de Duminica si in Biserica, este restul spatiului si timpului si este profan, ce este in timpul Slujbei si in Spatiul Bisericii, este sacru;
  • Tiparul acesta se regaseste in toate religiile lumii, de la cele mai simple (triburi), la cele mai complexe (crestinism, iudaism, islamism, budism etc.);
  • Ori de cate ori omul incearca sa se indeparteze de Tipar, apar problemele, necazurile, nevoia de medic, psiholog, psihiatru, avocat etc.);
  • Nimeni nu se sustrage naturii sale umane si nu poate fi Dumnezeu pe Pamantul asta sau sa isi faca Dumnezei mincinosi, fara sa se confrunte cui platile indepartarii de la natura sa umana de fiu al Creatorului Suprem.

Fara a nerespecta celelalte religii, inchei prin a spune ca certurile actuale, din trecutul si viitorul omenirii, sunt cumva certuri de copii rasfatati si deloc mature.

Decat declaratia de instrainare a Omului de Fiul Omului, de Dumnezeu insusi si de Stapanul si Creatorul Lumii!

PS: sa nu comentati decat dupa ce mergeti pe link si cititi Sacrul si profanul, scris de cel mai mare istoric al religiilor, romanul Mircea Eliade!
Read 1977 times Last modified on Marți, 15 Ianuarie 2013 19:37

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.