Sâmbătă, 23 Februarie 2013 19:36

Naivitatea pacientului si lipsa de raspundere a medicului - o combinatie letala

Rate this item
(1 Vote)
In urma cu vreo 3 saptamani consult un pacient la care constatarile sunt: valori tensionale necontrolate de medicatia urmata de pacient si o tromboza venoasa profunda, cu indicatie de anticoagulare cu Sintrom.
Recomand alte medicamente de tensiune, cu scopul de a aduce tensiunea arteriala la normal si incep anticoagularea.
Pacientul vine peste 3 saptamani, in loc sa vina peste o saptamana, cum am cerut.
Intra in cabinet cu ochii rosii, umflat la fata, nauc la cap (encefalopatie hipertensiva, creier umflat de tensiunea sa mare) si cu sange curgandu-i din nas.
Valorile tensionale masurate erau mari (peste 200 cu peste 100).
In mana pacientul tinea un rezultat INR, care avea valori peste 7 (sange incoagulabil).
Cer pacientului scrisoarea medicala initiala. Confrunt ce am recomandat acolo cu ce a facut in realitate pacientul.
Constat ca nu s-a urmat medicatia antihipertensiva indicata de mine, nici intervalul de monitorizare a INR.
In situatia pacientului respectiv, a fost un noroc ca s-a rupt un vas din nas si nu unul in cap, de la valorile mari tensionale.
Intreb pacientul de ce nu a luat medicatia antihipertensiva recomandata de mine si constat ca atat el, cat si medicul de familie si intregul sistem sanitar, sunt blocati toti in aceeasi conversatie: mai era ceva (cateva zile, o saptamana, o luna), pana cand medicul avea voie sa scrie o noua reteta.
Intreb pacientul: bine omule, nu puteai sa iti cumperi cateva tablete de diurex, cativa lei costul, pe cont propriu, astepti compensarea, mita din sistemul electoral, deloc dreptul pacientului si mori pentru minciuna asta cu compensarea?
Nici medicului de familie nu i-a trecut prin cap sa scrie o reteta simpla, de cateva tablete, pana avea voie sa-i scrie compensata.
Ce am scris pe scrisoarea medicala, in loc sa responsabilizeze medicul si pacientul, impreuna, a ajuns sub forma de copie xerox, vanturata de medici, la raportul de garda, impreuna cu acuze la adresa mea si cap de sustinere a malpraxisului impotriva evidentei si bunului simt, actiune de tip securist, salistist, cu intentie de intimidare, semn de solidaritate a incompetentei si lipsei de raspundere, a cardasiei sef de sectie-manager, in situatia actuala din spitalele din Romania.
Am recomandat intreruperea medicatiei anticoagulante si reluarea peste doua zile la o doza mult mai mica si inceperea urgenta a urmarii indicatiilor scrise si parafate in urma cu 3 saptamani. Am retras calitatea de pacient domnului in cauza si sa-si gaseasca un doctor de care sa asculte, la fel medicului de familie, sa trimita pacientii la pacienti carora le respecta indicatiile si munca.
Cazul nu este izolat, zilnic cineva, pacientul insusi, un medic, un farmacist, o moasa comunala, un zarzavagiu, o reklama, trantesc pacienti cu capul de pereti.
Consecintele: ii vad fara picioare ulterior, paralizati, cu alte boli mai grave si deseori morti.
Foarte ciudata este o alta constatare: exista medicul potrivit pentru orice pacient. Ciudata nu este constatarea, ci rezultatul ei: unii medici, ajunsi de capul lor, in locuri pentru care nu au pregatire, isi ucid nu numai pacientii, ci si rudele lor, captate in cercul lor incompetent clientelar politic. Lipsa lor de discrernamant ii face sa se felicite cand isi ucid cate un frate, sora, cumnat, parinte, bunic.
In medicina, ca sa ajuti omul, trebuie sa fii cinstit: trebuie sa urmaresti rezultatul actiunilor tale, sa vezi daca pacientului ii merge bine cu ce i-ai dat.
Ca sa vezi asta, trebuie sa stii ce este bine si rau in sanatate, apoi sa urmaresti ce se intampla cu pacientul. Cand pacientului nu-i merge bine sunt 3 variante: ori diagnosticul este gresit, ori tratamentul recomandat este gresit, ori pacientul nu face ce-i spui. Varianta 4, mai noua, este cu medicamentele false.
Mai face cineva asta? Eu o fac. Nu admit nimanui sa nesocoteasca asta si nici nu-mi dau viata pentru asta, ci numai pentru cei ce asculta ce le spun.Read 4033 times Last modified on Sâmbătă, 23 Februarie 2013 22:15

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.