Joi, 08 Martie 2012 20:19

Cea mai mare companie din lume nu are margini: Apple a depasit deja tari si rezerve de aur

Rate this item
(5 votes)
Steve Jobs Steve Jobs

Apple creeaza valva in piata de ani de zile cu cresterile sale meteorice. In februarie, capitalizarea bursiera a corporatiei americane a trecut peste pragul de 500 mld. dolari.

Apple este una din putinele companii care umbreste borna de 500 mld. dolari, chiar daca in prezent este singura companie listata care exista peste aceasta valoare, adica la 506,2 mld. dolari in 2 martie 2012.

Cinci alte companii si-au vazut varful de valoare peste 500 mld. dolari, inslusiv Microsoft (615 mld. dolari in decembrie 1999), General Electric (594 mld. dolari in octombrie 2007), Cisco Systems (557 mld. dolari in martie 2000), ExxonMobil (527 mld. dolari in octombrie 2007) si Intel (502 mld. dolari in august 2000). O asemenea valoare de zgarie-nori este greu de atins, de vreme ce frecventa de aparitie a unor asemenea situatii in lumea afacerilor normale este extrem de rara. Astfel, pentru a va face o imagine a dimensiunii pe care o are aceasta companie, iata cateva comparatii ale capitalizarii companiei si a disponibilului de cash de 97,6 mld. dolari. Cat ar putea cumpara Apple si ce altceva mai valoreaza 500 mld. dolari?

Daca Apple ar fi o tara...

Potrivit cifrelor publicate de Banca Mondiala, exista doar 18 tari care au Produsul Intern Brut peste 500 mld. dolari, in timp ce capitalizarea Apple este de 506 mld. dolari. Asta inseamna ca valoarea totala a Apple este mai mare decat PIB-ul nominal din 2010 al unor tari precum Polonia (469,4 mld. dolari), Belgia (469,3 mld. dolari), Suedia (458,9 mld. dolari) sau Arabia Saudita (434,6 mld. dolari). Mai mult chiar, daca luam PIB-ul Poloniei si adaugam PIB-ul Costa Rica rezultatul este tot sub capitalizarea bursiera a Apple. Valoarea companiei americane este putin mai mica decat PIB-ul Elvetiei, care este de 527,9 mld. dolari. Daca valoarea de piata a Apple ar intra in clasamentul tarilor, dupa PIB, s-ar plasa pe pozitia 18 in lume.

appleComparativ cu orasele din SUA

Daca comparam valoarea productiei anuale de bunuri si servicii a Apple in marile orase americane, companie valoreaza mai mult decat majoritatea zonelor metropolitane ale tarii. Capitalizarea corporatiei este aproape de dimensiunea produsului metropolitan brut al orasului Chicago, potrivit cifrelor Greyhill.
Pe baza acelorasi date, valoarea de piata a Apple este de doua ori mai mare decat productia anuala a metropolei Miami (257 mld. dolari) si o depaseste cu mult pe cea a orasului San Francisco (325 mld. dolari), cea mai apropiata metropola de sediul central al Apple din Cupertino.

Moneda americana in circulatie
Poate parea surprinzator, dar daca s-ar lua toate bancnotele de un dolar, doi dolari, cinci dolari, zece dolari, 20 de dolari si 50 de dolari aflate in circulatie, tot nu s-ar strange destui bani pentru a cumpara Apple.
Potrivit Federal Reserve, valoarea totala a monedei americane aflate in circulatie era de 1.034 mld. dolari la sfarsitul lui 2011. O mare parte din aceasta valoare provine din bancnote de 100 de dolari, din care 7,8 miliarde sunt in prezent in circulatie.

Companii din S&P 500

Apple este in prezent cea mai valoroasa companie de pe planeta, dar cum este ea comparata cu alte companii de pe bursa? Comparativ cu alti producatori de computere, Apple este de peste 16,2 ori mai mare valoroasa decat Dell (31,1 mld. dolari) si de 10,1 ori mai valoroasa decit Hewlett Packard (50,3 mld. dolari). Apple este de 2,5 ori mai mare decat Google (202,1 mld. dolari) si putin peste dublu fata de Microsoft (269,6 mld. dolari). Valoarea Apple este aproximativ egala cu capitalizarea bursiera combinata a celor mai mici 45 de companii din S&P 500.

Veniturile statului California

Cu 97,6 mld. dolari in seif, Apple are mai mult cash in mana decat statul sau de bastina California. Potrivit departamentului financiar al California, statul a inregistrat venituri din taxe de circa 93,49 mld. dolari in anul fiscal 2010-2011, adica mai putin cu 4 mld. dolari fata de disponibilul Apple. Lichiditatile Apple pot acoperi deficitul bugetar al statului, estimat la 9,2 mld. dolari, de peste zece ori.

Marea Sapatura

În ceea ce priveste marile proiecte publice de infrastructura din SUA, nimic nu se compara cu Marea Sapatura din Boston, cunoscuta oficial drept Artera Centrala/Poiectul Tunel. Cu un pret estimat la 14,6 mld. dolari, valoarea totala a Apple ar putea acoperi aproape 35 de proiecte de aceasta dimensiune, in timp ce rezerva sa de bani ar putea plati pentru aproape sapte proiecte de genul Marii Sapaturi.

Productia de petrol saudit

Arabia Saudita este cel mai mare producator de petrol din lume. Cu peste 17% din reserva cunoscuta a lumii, productia totala a tarii in 2010 a fost de 10,52 milioane de barili pe zi. Cu pretul titeiului la 107 dolari barilul, tara ar trebui sa produca aproape 87 de zile pentru a genera la fel de multi bani din petrol precum Apple. Daca Arabia Saudita si-ar folosi veniturile din petrol pentru a cumpara actiunile Apple, ar dura cam 15 luni pentru a genera cei 506,2 mld. dolari necesari achizitiei companiei la valoarea actuala.

Aurul Rezervei Federale din New York

Rezerva Federala din New York are mai mult aur in pivnitele sale decat orice alta locatie de pe pamant, chiar mai mult decat Fort Knox. Rezerva din New York nu pastreaza doar o parte din aurul guvernului SUA, ci si al altor guverne straine si institutii. Aproximativ 216 milioane de uncii au fost localizate aici in 2008, potrivit documentelor publice ale Rezervei Federale. La 1.700 de dolari pe uncie, valoarea aurului ar fi de 367,2 mld. dolari, sub nivelul capitalizarii Apple.

Dintre cele mai mari rezerve de aur detinute de tari si organizatii internationale, nu exista una care si-ar putea preschimba depozitele de aur intr-o participatie de 100% in Apple, la pretul de astazi.

Aceasta inseamna o firma privata care capitalizeaza inteligenta, inovatia, inventia, gandirea, ideile unui creier intr-o tara normala la cap.

In Romania, Steve Jobs ar fi fost pus la zid, furat, estorcat, santajat, indosariat securist si vandut strainilor, pe pret de nimic. Romania isi vinde pamantul tarii acum, rezervele nationale, exporta creierele si profesionistii (medicii, oamenii de stiinta, meseriasii, profesorii, inginerii, tinerii, orice este valoare si patrimoniu national).
Singura afacere care prospera este lucratura baietilor destepti in cardasie cu guvernantii, incompetenti, psihopati, pusi pe imbogatire rapida, tradatori, impostori, ucigasi de neam si dezmembratori de tara.
Asta este tema poporului roman si a baietilor buni din toate serviciile.
Read 3085 times Last modified on Duminică, 30 Septembrie 2012 19:27

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.